Projekt VÚŽV potvrdil nutriční kvalitu LGAN hybridů kukuřice
Jen málo osivářských společností nabízející osiva kukuřice pracuje s takovým přesahem do živočišné výroby jako společnost Limagrain. Mezioborová spolupráce v zemědělství přináší mnoho užitečného. Tak je tomu i na poli šlechtění kukuřice. Genetická práce v laboratořích je kontinuální proces, jeho výsledky je třeba prověřovat a neustále přibližovat praxi. Proto je Limagrain velmi aktivní na poli populárně naučných a chovatelských soutěží, sponzoringů, ale také výzkumných projektů. Nejčerstvějším z nich je projekt Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi.
Zadáním projektu bylo sledování a srovnání kvalitativních parametrů jednotlivých kukuřičných hybridů. Záměrem pokusu bylo potvrdit nebo vyvrátit fakt, že silážní hybridy prémiové řady LGAN mají geneticky podmíněný potenciál přinášet vyšší mléčnou produkci na základě vyšší stravitelnosti NDF. Podrobně bude projekt publikovat Výzkumný ústav živočišné výroby samostatně. Cílem tohoto článku je představit samotný ekonomický dopad vyšší stravitelnosti vlákniny. Za směrodatnou byla považována stravitelnosti NDF za 24 hodin. Nebyl stanovován teoretický potenciál stravitelnosti za 72 a více hodin, což v chovu krav, které jsou průměrně krmeny i dojeny dvakrát denně, považujeme za irelevantní. Do projektu byly zařazeny hybridy kukuřice FAO 250 – 280. Výzkumný ústav zcela samostatně a nezávisle řídil proces založení porostu, jeho vedení, sklizně, pokusné a analytické části. Nikdo ze společnosti Limagrain do projektu nevstupoval.
Pokusné siláže
Řezanka pro stanovení stravitelnosti a pro vyrobení pokusných siláží byla odebrána ve třech opakováních z každého hybridu. Následně byly vyrobeny pokusné siláže, které byly otevřeny po 2 měsících fermentace. Postup analýz již silážovaných vzorků byl stejný jako u čerstvé řezanky. Sušiny hotové siláže se pohybovaly v rozmezí 31,0–34,8 %. V parametrech popisujících kvalitu fermentačního procesu, pH, KVV a obsah kyseliny mléčné, nebyly mezi hybridy zjištěny rozdíly. Chemické složení a kvalitu fermentačního procesu siláží z testovaných kukuřičných hybridů uvádí tabulka č.1.
Tabulka 1. Chemické složení a kvalita fermentačního procesu kukuřičných siláží z testovaných hybridů (% sušiny)
Testované hybridy *) | LG 31.277
(FAO 280) |
LG 31.272
(FAO 250) |
LG 31.235
(FAO 260) |
LG 31.268
(FA0 260) |
Kontrola
(FAO 280) |
P |
Chemické složení | ||||||
Sušina (%) | 31,0c | 34,4a | 34,8a | 31,9bc | 32,7b | <0,01 |
OH | 95,8 | 95,9 | 95,6 | 96,0 | 96,0 | N |
Vláknina | 18,1 | 17,8 | 19,2 | 19,6 | 19,1 | N |
NDF | 43,5 | 43,1 | 41,2 | 41,7 | 38,3 | N |
ADF | 23,8 | 22,5 | 21,9 | 21,9 | 23,1 | N |
NL | 9,01ab | 8,50b | 9,46a | 8,84ab | 8,75ab | <0,05 |
Tuk | 2,61 | 2,65 | 2,51 | 2,47 | 2,45 | N |
Škrob | 28,5 | 30,9 | 29,0 | 31,0 | 33,6 | N |
Fermentační proces | ||||||
pH | 3,93 | 3,88 | 3,95 | 3,84 | 3,87 | N |
KVV (mgKOH/100ml) | 1611 | 1615 | 1596 | 1618 | 1581 | N |
k. mléčná | 1,74 | 1,82 | 1,63 | 1,80 | 1,80 | N |
k. octová | 1,16ab | 1,13b | 1,21ab | 1,19ab | 1,41a | <0,05 |
NH3 | 0,78ab | 0,71b | 0,70b | 0,78ab | 0,81a | <0,05 |
a,b,c – Hodnoty v řádku označené různými písmeny se statisticky průkazně liší (P<0,05).
*) Kontrolním hybridem je na trhu ČR komerčně úspěšný konkurenční hybrid FAO 280. LG 31.235, LG 31.277 a LG 31.268 jsou tzv. LGAN hybridy s garantovanou vyšší stravitelností vlákniny. Hybrid LG 31.268 byl v době pokusu označen registračním názvem LZM 268/45. Hybrid LG 31.272 není hybrid LGAN.
Suché vzorky siláží byly homogenizovány na velikost 2 mm a vloženy v 6ti opakováních do bachoru produkčních dojnic. Pro stanovení stravitelnosti škrobu byly použity časy inkubace 6 a 24 hodin a pro stanovení stravitelnosti NDF byly použity časy 24 a 48 hodin. Stravitelnost sušiny a OH byla vypočtena u všech zmíněných časů. Výsledky bachorové stravitelnosti škrobu a NDF řezanky, zjištěné metodou in situ uvádí tabulka 2.
Tab. 2: Porovnání výsledků bachorové stravitelnosti škrobu (SŠ) a NDF (SNDF) u siláží vyrobených z testovaných hybridů kukuřice (%) s délkou inkubace 6, 24, a 48 hodin.
LG 31.277 | LG 31.272 | LG 31.235 | LG 31.268 | Kontrola | P | |
SŠ6 | 92,4 | 93,2 | 93,0 | 91,5 | 93,5 | <0,01 |
SŠ24 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | – |
SNDF24 | 55,7 | 51,7 | 55,4 | 56,9 | 47,5 | <0,01 |
SNDF48 | 72,9 | 72,2 | 78,0 | 76,4 | 66,4 | <0,01 |
Degradabilita kukuřičného škrobu (amylopektinu) v siláži je vždy poměrně vysoká. Kapacita bachorové fermentace škrobu je však limitována. Všechny testované hybridy, včetně kontroly, vykazovaly, podle očekávání, vysokou míru stravitelnosti škrobu. Po 24 hodinách inkubace byl škrob u všech hybridů stráven kompletně. Parametr stravitelnosti kukuřičného škrobu je více ovlivněn mechanickým narušením zrna než jeho typem. Všechny testované hybridy jsou mezitypy.
Podstata trávení přežvýkavců
Podstatou trávení přežvýkavců a možného energetického benefitu je bachorová fermentace zelených částí rostliny. Při vysokém % degradability je dojnice schopna přijmout větší množství sušiny krmiv a zároveň využít větší část potenciální energie pro produkci mléka. Již od roku 1988 (Oba, Allen) je známý vztah % stravitelnosti NDF a potenciální produkce. Podle různých prací je uváděn přínos na dojnici a den: + 1 % SNDF = + 180 g příjem sušiny krmné dávky = + 0,25 kg mléka
Ekonomický přínos vyšší stravitelnosti NDF
Pro vyjádření mléčného potenciálu hybridů, tedy přímý ekonomický přínos, jsme kalkulovali pokusem prokázanou stravitelnost NDF za 24 hodin (SNDF 24) viz tab. 2. a tedy reálný přínos silážního hybridu viz. tab. 3. Zde je uveden rozdíl stravitelnosti NDF oproti kontrolnímu hybridu doplněné o kalkulaci +1 % SNDF = +0,25 kg mléka na dojnici a den.
Tab. 3: Přínos vysoké stravitelnosti NDF ve srovnání s průměrně stravitelným kontrolním hybridem
LG 31.277 | LG 31.272 | LG 31.235 | LG 31.268 | |
Rozdíl SNDF oproti kontrole (47,5%) | +8,2% | +4,2% | +7,9% | +9,4% |
Kg mléka/dojnice/den oproti kontrole (rozdíl SNDF x 0,25 kg) | +2,05 kg | +1,05 kg | +1,98 kg | +2,35 kg |
Finanční bonus Kč/dojnice/den (9 Kč/litr) | +18,45 Kč | +9,45 Kč | +17,82 Kč | +21,15 Kč |
Budeme li kalkulovat denní finanční přínos za mléko na dojnici uvedený v tabulce, může průměrný podnik s chovem 350 krav krmených siláží z LGAN hybridu LG 31.268 utržit 2 315 925 Kč ročně navíc!
Závěr
Daný projekt potvrdil, že celkově z pohledu stravitelnosti NDF kukuřičných siláží vykazovaly všechny hybridy LG průkazně vyšší hodnoty oproti hybridu kontrolnímu. Data ukazují efekt genetiky za shodných výchozích podmínek. V praxi se sekáváme s mnoha faktory a komplikacemi, které teorii nenaplní. Faktem ale zůstává průkazný rozdíl mezi hybridy, jejich vlivu na krmnou efektivitu siláže a její mléčný produkční potenciál.
Společnost Limagrain je dlouhodobě jedinou společností, která garantuje a na dojnicích periodicky prokazuje nutriční kvalitu silážních hybridů. Prostřednictvím indexu LGAN Milk+ identifikuje mléčný potenciál a porovnává výkonnost v registračních řízení národních institucí. Je potřeba připomenout, že to není standard u dalších osivářských společností.
Ing. Milena Mařáková, Ing. Eduard Hanina – Limagrain
V článku byla použita Závěrečná zpráva „Sledování vybraných kvalitativních parametrů u kukuřičných hybridů LG“, kterou vypracovali: Filip Jančík; Yvona Tyrolová; Petra Kubelková; Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.; Praha Uhříněves
Podrobný popis pokusu najdete také v zde